Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


500 kūku receptes no Sūzenas Bleikas

Redakcija
Redakcija

Vai var būt kaut kas labāks par mājās ceptu kūku vai torti? Nu, protams, ka nevar. Vai tā būtu dzimšanas dienas kūka vai kāzu torte vai kūka ballītei... pat pēcpusdienas tējas kūka tiks īpaši novērtēta, ja to cepusi būsiet jūs pati. Bet nevar taču vienmēr cept vienu un to pašu kūku. Un te nu talkā nāk tikko apgādā Zvaigzne ABC klajā laistais Sūzanas Bleikas krājums, kurā apkopotas veselas 500 dažādu kārdinošu kūku receptes. Nekas pilnīgāks līdz šim nav redzēts!

Grāmatā atradīsiet:

- Klasiskas biskvītkūkas, kas izdodas vienmēr;

- Krēmīgas siera kūkas, kas pašas kūst mutē;

- Izsmalcinātas tortes – pasaulslavenā Zahera torte un Bostonas krēma pīrāgs;

- Kūkas īpašiem gadījumiem – Baltā kāzu torte un Pavasara ziedu torte;

- Kūkas īpašām diētām.

Tā kā tuvojas Ziemassvētki, kas tradicionāli ir dāvanu laiks, (un jūs taču esat pelnījuši kādu saldu dāvanu?!), tad vienu svētku kūkas recepti no šīs grāmatas saņemsiet dāvanā no mums un Zvaigzne ABC.

Zeltainā Ziemassvētku torte.

Šī torte liks gan jums, gan jūsu svētku viesiem sajūsmā noelsties. Tā ir viegli pagatavojama, vien jāatceras, ka glazēt torti var tikai pēc 24 stundām, lai nozūtu marcipāns.

Jums būs nepieciešams:

Kūkai:
170 g sviesta
100 g smalkā cukura
50 g brūnā cukura
3 olas
smalki rīvēta apelsīna miziņa
150 g miltu, kas sajaukti ar 1 tējkaroti cepamā pulvera
2 ēdamkarotes brendija
200 g rozīņu
40 g blanšētu mandeļu

Dekorēšanai:
140 g cukura mastikas
ēdamais zelta pulveris
280 g marcipāna
100 g caur sietu izberzta aprikožu ievārījuma
3 olu baltumi
520 g pūdercukura
1 ēdamkarote citrona sulas
400 g cukurotu mandeļu
zeltītas dražejas

Kūkas cepšana:

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 160 grādu temperatūrai. Izklāj tortes veidnes (18 cm diametrā) pamatni un malu ar cepampapīru.

2. Sviestu un abus cukura veidus puto, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga. Pa vienai pievieno olas un turpina putot. Pieber rīvēto apelsīna miziņu. Iesijā miltus ar cepamo pulveri un kārtīgi samaisa. Pielej brendiju, ieber rozīnes un visu vēlreiz samaisa.

3. Mīklu liek sagatavotajā veidnē un nolīdzina. Uz mīklas koncentriskos apļos izkārto mandeles. Cep aptuveni 1 stundu 10 minūtes, līdz kūka kļūst tumši zeltaina. Gatavību pārbauda, vidū iedurot kociņu- ja pie tā nekas nepielīp, kūka gatava.

4. 20 minūtes kūku atstāj padzist veidnē, tad novieto uz stiepļu paliktņa un pilnībā atdzesē.

Kūkas dekorēšana:

1. Uz virsmas, kas pārklāta ar pārtikas plēvi, izveltnē mastiku. Izmantojot formiņas, izspiež dažādas figūriņas ar Ziemassvētku tematiku. Pārkaisa ar zelta pulveri un noliek malā sacietināt.

2. Uz lēzena šķīvja uzliek kūku ar apakšpusi uz augšu.

3. Mīca aptuveni 55 g marcipāna, līdz tas kļūst mīksts, tad sarullē to kā desiņu un apliek apkārt kūkas pamatnei. Izrullē atlikušo marcipānu, izveidojot apli apmēram 35 cm diametrā.

4. Katliņā silda ievārījumu, līdz tas kļūst šķidrs, tad ar otiņu pārziež to kūkai. Virsū liek marcipāna apli un izlīdzina, viegli piespiežot. Ar nazi nogriež visas liekās malas. atstāj nožūt vismaz uz 24 stundām.

5. Lai pagatavotu glazūru, iesit traukā olu baltumus un puto, pakāpeniski iesijājot pūdercukuru, līdz izveidojas stingras putas. Pievieno citrona sulu un tad pārziež šo glazūru ar marcipānu pārklātajai kūkai. Aptuveni uz 2 stundām noliek malā, lai glazūra sacietē.

6. Nobeigumā uz kūkas virsmas izkārto aptuveni pusi zeltaino figūriņu, cukuroto mandeļu un dražeju. Atlikušās figūriņas, mandeles un dražejas izkaisa ap kūkas pamatni.

Lai jauki svētki!